Manavgatımızda 13.05.2015 çarşamba günü  19. Ahilik Haftası Kutlama Programı Düzenlendik.

Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünden Mehter Takımı Öncülüğünde Cumhuriyet Meydanına kortej yürüyüşümüz ile başlayan programımız, Cumhuriyet meydanında Odamızın genel sekreteri Ömer Öz'ün Ahilik şiiri ile devam etti.

Program sonunda gerçekleştireceğimiz Hasan Kurt konserimizi MATSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Şükrü Arslanın babası Mehmet Arslan'ın hayatını kaybetmesi sonucu cenazesine hürmeten iptal kararı aldık.

Programımız Mehter Takımının marşları ile devam etti.  

 

Mehter Takımının ardından sahneye ilk olarak Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Hasan Çelik çıktı;

                             

            ''Ahilik bizim tarihimizde  Anadolu Selçuklular döneminde başlamış ve Osmanlılar döneminde de devam etmiş olan önemli bir mirastır.

           Bir şehirde bulunan esnaf,işyeri sahibi ve üretim sahiplerinin,zanaatkarların oluşturduğu ortak meslek örgütleri bütünüdür.

           Şekil açısından günümüzdeki esnaf ve ticaret odalarına benzetilebilir.Ancak daha kapsamlı,kendilerine ait değerleri olan,etkin denetim işlevi gören,standartlar  oluşturan bir örgütler bütünüdür.

           Ahilik; ticaretin,sanatın ve mesleğin insan onuru,güzel ahlak ve dürüstlükle pekiştirildiği,geçmişi çok eskilere dayanan bir kültürümüzdür.

Sanatın ahlakla yoğrulduğu Ahilik,Anadolu’da  13. Yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuştur.Ahiliğin kurucusu Ahi evranın deri işciliği yaptığı bilinmektedir.

Ahi Evran  Ahiliği,yüzyıllarca bütün esnaf ve sanatkarlara yön veren,onların işleyişini düzenleyen,daha sonrada yeniçeri ocağının kuruluşunda önemli bir rol oynayıp Devlet adamlarının bile Ahiliğe girmeyi şeref saydıkları bir esnaf ve sanatkar kuruluşu durumuna getirmiştir.

Ahi evran, Anadolu halkının ekonomik durumunu iyileştirmek ve meslek sahibi olmaları için çalışmalar yapmıştır.Anadolu halkının  ekonomik ve kültürel yaşamında Önemli bir boyut oluşturan Ahilik;

dürüstlüğün,sevginin,dostluğun,yardımlaşmanın,hoşgörünün,bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir.Bu anlamda Ahiliğin,işcinin,çalışanın,üretenin,temiz kazancın,dürüst ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.

Ahilik kurulduğu dönemlerdeki sosyo-ekonomik ve tarihi güçlüklerin oluşturduğu bir Türk esnaf örgütüdür.

Ahilik örgütü,çevresiyle ve toplumla ilişkilerini düzeyli tutmuş ve üretici-tüketici haklarını en iyi biçimde düzenlemeyi amaç edinmiştir.Bu örgütün çalışma düzeni o kadar sağlamdır ki kuralları sürekli zamanın toplum düzenine ve ihtiyaçlarına uyarlanabilmiş,daha sonraları kurulan belediye örgütlerinde verilen hizmetler ve hizmetlerin denetiminde örnek oluşturmuştur.

Özellikle, satılan ürünlerin fiyatlandırılması ve etiketlendirilmesinde bir standart ortaya koymuştur.

Ahilik sayesinde Osmanlılarda düşük kaliteli mal ve hizmet üreten esnafa değişik cezalar uygulanmıştır.

Ahilik örgütü bütün bu çalışmalarının yanı sıra Türklere özgü ulusal bir kuruluş olarak ortaya çıkmış,tüketici haklarının korunmasının yanında Türklerin Anadolu’ya yerleşmeleri ve vatan edinmelerinde de büyük görevler yerine getirmişlerdir.

Ahiliğin temel ilkelerini şöyle sıralayabiliriz.

Ahilik halka dönük bir kurumdur.Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayıp,mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar.

Belli bir süre,bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı,sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.

Ahilik geleneğine göre bir Ahinin

Alnı açık olmalı

Eli açık,cömert,yardımsever olmalı

Sofrası,kapısı açık olmalı

Dilini yalandan,gıybetten,iftiradan bağlamalı

Gözünü ayıp aramaktan,elini haramdan bağlamalı

Belini bağlamalı,kimsenin namusuna göz dikmemelidir.

Böyle güzel ilkelerle var olmuş olan Ahilik kurumumuz,Osmanlılar döneminde lonca,gedik kuruluşları olarak devam etmiş;Cumhuriyetle birlikte de esnaf teşkilatlarımız,yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir.Bugün peştamal kuşanma yerine diploma verilmekte,esnafın ve çalışan kesimlerin sosyal güvenlikleri,sosyal güvenlik kurumlarınca sağlanmaktadır.Esnafın ve çalışanlarının hakları Esnaf ve Sanatkarlar odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır.''

 

Başkan Hasan Çelik'in ardından Sahneye Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ve ardından Konuşmalarını yapmak üzere Manavgat Kaymakamı Sn. Emir Osman Bulgurlu çıktı.

 

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Öncelikle Yılın Ahisi olarak seçilen Selçuk Yıldız plaketini aldı. MESO'nun 28 Yıllık Başkanlığını yapmış olan Atilla Yıldız'a da Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odasına katkılarından dolayı plaket verilirken, ardından diğer ahilerimiz Ahmet Vural, Ahmet Doğan,Hasan Uysal, Ali Özen plaketlerini aldılar.

Son olarak Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Manavgat Esnafı adına protokoller yapan Bankalarımızın Şube Müdürleri; Şekerbank Yıldıray Özkan, INGbank Aytaç Bekir Yalçın, Vakıfbank Yavuz Yörür, Türkiye Katılım Bankası Hasan Uludağ' plaketleri takdim edildi. 

Plaket Törenin ardından artan yağmur dolayısı ile Kafkas Halk Oyunlar gösterisi ve Şet kuşatma töreni (Ahilik töreni) iptal edilerek. Tüm katılımcılara Pilav, kavurma ve ayran ikramı yapıldı.

MESO Başkanımız Hasan Çelik; Manavgat Kaymakamımız Sn. Emir Osman Bulgurlu, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sn. Abdullah Sevimçok, Garnizon Komutanı Albay İbrahim EnverSungur, Manavgat İlçe Emniyet Müdürü Ercan İlhan, Manavgat Belediye Başkan yardımcısı Hasan Şimşek, Oda Başkanlarımız, Sivil Toplum Örgütü Başkanları, Siyasi Partilerimizin İlçe Başkanları-Yöneticileri ve Milletvekili Adayları, Banka Müdürlerimize, Değerli Basın Mensuplarına ve emeği geçen herkeze katılımlarından dolayı bütün esnaf ve sanatkarlarımıza, dostlarımıza, arkadaşlarımıza, Oda Yönetim Kurulu arkadaşlarıma ve Personelimiz adına Teşekkür ederim. 

Ayrıca Programımıza katkıta bulunan MYO Müdürü Hacır Bakır Sert, Gürses Fiat Manavgat Bayii, Şekerbank Manavgat Şubesi, Organizatörümüz Yusuf Hocaya, Sunucumuz Sinan Yıldıza, Mehter Takımı adına Halk Eğitim Müdürümüz Hüseyin Geyikoğluna Teşekkürlerimi Sunarım.

Habere Ait Galeri