Kapasite Raporu

-        Kapasite raporu, esnaf ve sanatkarların kayıtlı bulundukları odalar tarafından tanzim edilir. Bu iş için oda yönetim kurulunca görevlendirilecek Kapasite Tespit ve İnceleme Kurulu, üretim konusu ile ilgili mühendis, oda genel sekreteri, oda başkanı veya görevlendireceği oda yönetim kurulu üyesinden oluşur. 

-        Esnaf ve Sanatkar Siciline ve odaya kayıtlı esnaf veya sanatkarın talebine istinaden, üretim konusuyla ilgili mühendis tarafından düzenlenen kapasite raporu, oda yetkilisince elektronik ortama aktarılır ve Kapasite Raporu Tespit ve İnceleme Kurulunca kontrol edilerek elektronik ortamda kaydedilir.

-        Oda tarafından elektronik ortamda kaydedilen kapasite raporu, e-kapasite raporu bilgi sistemi üzerinden birliğe gönderilmiş olur. Kapasite raporu, birlik yetkilisi tarafından incelenir ve eksiksiz ise onaylanır. Birliğin onayından sonra birlik başkanı ve birlik genel sekreteri imzaları kapasite raporunun birlik onayı bölümünde imaj olarak yer alır.

-        Elektronik ortamda birlik tarafından onaylanan kapasite raporu, e-kapasite raporu bilgi sistemi üzerinden Konfederasyona gönderilmiş olur. Kapasite raporu Konfederasyon yetkilisi tarafından incelenir ve eksiksiz ise onaylanır. Konfederasyonun onayından sonra kapasite raporunun Konfederasyon onayı bölümünde ar-ge müdürü ve genel sekreter yardımcısının imaj olarak imzaları ve Konfederasyon onay numarası yer alır.

-        Elektronik ortamda Konfederasyon tarafından onaylanan kapasite raporu, e-kapasite raporu bilgi sistemi üzerinden kapasite raporunu düzenleyen odaya gönderilmiş olur. Oda tarafından, 4 nüsha olarak bastırılan kapasite raporunun oda onay bölümü oda mührü ile damgalanır, oda başkanı, oda genel sekreteri ve mühendis tarafından imzalanır.

-        4 nüsha olarak bastırılan kapasite raporunun bir nüshası üyeye verilir. Diğer 3 nüshadan biri odada kalır, diğer ikisi ise birliğe gönderilir. Birlik tarafından bu iki nüshadan biri birlik arşivinde muhafaza edilir, diğer nüsha ise Konfederasyona gönderilir.

Onay ücreti

Kapasite raporu tasdik ücreti, 5362 sayılı Kanunun 61 inci maddesi hükümleri doğrultusunda, sermaye-kıymetler toplamı üzerinden nispi olarak belirlenir ve genelge ile oda ve birliklere duyurulur. Oda, birlik ve Konfederasyonca ayrı ayrı tahsil edilen kapasite raporu tasdik ücreti, odanın dahil olduğu gruba göre belirlenen yıllık aidat miktarının yarısını aşamaz.

 

Kapasite raporu tasdik ücretine ilişkin banka dekontu birlik ve Konfederasyona faks ya da e-posta ile gönderilir. Kapasite raporu tasdik ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu birlik ve Konfederasyona ulaşmadan kapasite raporu onay işlemi yapılmaz.